Venice is magical .
E 'magic to' dawn when the fishermen return with their cargo fresh while the city wakes up slowly.
E 'magical sunset when the streets are lit with the last rays of the sun and when taverns and wine bars open their doors, ready to welcome customers with open arms but also curious.
E 'for his magical perfume, unique and heady scent of the lagoon, romance, culture and even tourists, who walk with the enchanted nose admiring the marvels that the city offers.
If I had to choose but one thing that I can not help but to Venice, I'd definitely food. A culinary culture with deep roots and very profonde, piatti tipici che mantengono intatte le loro origini ma non disdegnano nemmeno contaminazioni fusion e rivisitazioni moderne.
Venezia antica e Venezia cosmopolita .
Due “way of life” che consentono al cittadino e al turista di assaporare e godere appieno ogni sfaccettatura delle opportunità che offre la cucina veneziana.
Il cicheto o spuncio infatti, altri non è che la versione italiana delle ben più note Tapas spagnole, uno stuzzichino, che sta andando via via raffinandosi, che accompagna goti (bicchieri) di vino bianco o rosso a seconda dell’ora della giornata. Credo che chiunque visiti Venezia dovrebbe prendersi un po’ di tempo per assaporare quello che offrono i vari localini nascosti, un palato curioso finirebbe con l’essere piacevolmente deliziato dalle tantissime proposte culinarie che si possono provare.
Venezia è anche sinonimo di prodotti tipici e genuini, che spaziano dai freschi prodotti ittici a quelli della terra, prodotti molto comuni ma che purtroppo restano sconosciuti ancora a molti.
Ecco perché l’ ingrediente principale per la ricetta che ho scelto di presentare in onore dell’ iniziativa “Venezia nel piatto”, è la Canocia , meglio conosciuta come Cicala di mare oppure come Cannocchia.
Questo crostaceo squisito si presta molto bene a preparazioni semplici e popolari, e si può facilmente trovare nelle osterie e nei bacari di cui sopra condito semplicemente con limone e prezzemolo, io ho però deciso di renderlo più sfizioso ed accattivante presentandolo in forma di tortino, rendendolo così un antipasto completo adatto ad essere servito anche in un ristorante, così da ampliare la rosa dei possibili assaggiatori.
L’idea deriva dalle Crab o Lobster Cakes americane, tortini di granchio o aragosta che vanno per la maggiore nei ristoranti ma anche per strada in veste appunto di “street food ", here is my Canocia Cake .
Ingredients (for 2 pies):
-For the pie
300 grams of fresh mantis (I have found them tiny, big enough if you take 5 each)
1 egg (1 egg yolk + 1)
2 slices of white bread (if using a long Sandwich)
30 gr. salted butter melted
1 tablespoon of onion white satin "by Chioggia "
finely chopped 1 teaspoon Worcestershire sauce
1 teaspoon Dijon mustard
ghee for frying
3 medium tomatoes," the Cavallino "
1 tablespoon white onion" Chioggia "finely sliced \u200b\u200b
Olive oil 1 tablespoon granulated sugar
1 teaspoon rice vinegar
-For presentation
Mixed salad to taste (I chose the beautiful valerian) olive oil 1 teaspoon mustard
Preparation:
-For the pie
start by cutting the slices of white bread cubes, then transfer them to a bowl and pour the melted butter. Mix well and let stand for about twenty minutes.
Continue boiling for a few minutes the mantis shrimp, let cool and then proceed to clean them. Cut the head, legs and appendages on the belly, trimmed sides and then gently remove the shell, being very careful not to break the delicate flesh that moved in a bowl.
In the same bowl, then add the yolk, the flesh of the mantis shrimp coarsely chopped, onion, Worcestershire sauce and mustard, then the cubes of bread soaked in butter and add only at the end of the 'egg whites, incorporating gently with a spatula.
Proceed forming pies mo 'burger and compact high, I have helped with a pasta bowl square, which bake until browned on both sides with plenty of clarified butter. Brown the onion in a nonstick pan with a little olive oil, add tomatoes washed and cut into cubes, then sprinkle with sugar and let caramelize for a few minutes.
Soften then with the rice vinegar, and whisk you reduce all to the mixer in order to obtain a homogeneous sauce.
-Presentation
Serve piping hot pies resting on a couple of tablespoons of sauce and finish with a mirror of mixed salad topped with a light emulsion obtained by mixing a tablespoon of olive oil and a mustard.